Vitalitás

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

A szárított gyümölcsök és az olajos magvak mindig fontos szerepet játszottak táplálkozásunkban. Szervezetünk igényli fogyasztásukat, szükségünk van a bennük raktározott vitaminokra, ásványi anyagokra életünk minden egyes szakaszában ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

Ezen az oldalon megtalálja, hogy mely vitamin illetve ásványi anyag, melyik szárított gyümölcsben, olajos magban fordul elő.


VITAMINOK

A-vitamin (retinol)

Az A-vitamin segít a gyengén látás és számos szempanasz kezelésében. Hámvédő vitaminnak is nevezik, mivel segíti a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzését. Fontos szerepe van továbbá a testszövetek megfelelő növekedésében és az erős csontozat kifejlődésében.

Forrása: aszalt szilva, aszalt meggy, mazsola, kesudió


B VITAMINOK

B1-vitamin (tiamin, aneurin)

A B1-vitamin, részt vesz a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Immunrendszer- és szíverősítő, energiafokozó, javítja a szellemi tevékenységet, továbbá csökkenti az emésztési panaszokat.


B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin)

A B2-vitamin, a zsírsavak lebontásában, és a méregtelenítésben tölt be fontos szerepet. Ezen kívül immunerősítő, javítja a látást és segíti a bőrsérülések gyógyulását.


B6-vitamin (piridoxin)

A B6-vitamin nélkülözhetetlen az izom- és más szövetek felépítéséhez és karbantartásához szükséges fehérjék képzésében és lebontásában. Fontos szerepe van a nemi hormonok egyensúlyban tartásában, valamint az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében.


B12-vitamin

A B12-vitamin az ideg- és más sejtek egészségének megőrzését segítő enzimek újrahasznosulási körfolyamatában játszik fontos szerepet. A B12-vitamin immunerősítő, csökkenti a szívbetegséget, megelőzi a vérszegénységet, serkenti a testnövekedést, védi az idegrendszert. Újabb kutatások szerint késlelteti a HIV-vírussal fertőzött betegeknél az AIDS kialakulását.

B vitaminok forrása: aszalt szilva, aszalt alma, mandula, kesudió, földimogyoró, dió


C-vitamin (aszkorbinsav)

A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számos anyagcsere-folyamatában, többek között a kötőszövetek felépítésében, valamint a sebgyógyulásban fontos szerepet játszó kollagén termelésében. Fontos szerepet tölt be a bőr és a csontok egészségének megőrzésében. A C-vitamin továbbá erős antioxidáns, nem csak segíti, hanem fokozza az immunrendszer működését. Növeli a fehérvérsejtek számát, élénkíti tevékenységüket, védelmet nyújt a rák, a szívbetegségek, és egyes fertőzések ellen.

Forrása: aszalt alma, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, aszalt meggy


D-vitamin (kalciferol)

A D-vitamin hormonokkal és más vitaminokkal együtt, segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, valamint az ásványi anyagok lerakódását a csontszövetekben.

Forrása: mandula, földimogyoró, törökmogyoró, pisztácia, kesudió, paradió


E-vitamin (tokoferol)

Az E-vitamin egy antioxidáns vegyület, amely megköti a károsító szabad gyököket. Különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak karbantartásában, illetve a bőr, idegek, izmok, és a szívműködés egészségének megőrzésében. Az E vitamin, más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben csak rövid ideig raktározódik a szervezetben, így rendszeres pótlása elengedhetetlen.

Forrása: földimogyoró, mandula, aszalt szilva, aszalt meggy


Folsav (pteroilglutaminsav)

A Folsav kiemelten fontos a várandós édesanyáknál, mivel a terhesség korai szakaszában, a magzati fejlődésben csökkenti a nyitott gerinc előfordulásának kockázatát. Ezen felül immunerősítő, védelmet nyújt az ér- és szívbajokkal szemben, valamint segíti a vas felszívódását.

Forrása: aszalt mazsola, mogyoró, aszalt szilva


K-vitamin

A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, valamint az egészséges erős fogak és csontok megőrzéséért felelős fehérjék előállításában.

Forrása: kesudió, mazsola, aszalt szilva


ÁSVÁNYI ANYAGOK


Foszfor (P)

A foszfornak, fontos szerepe van a csontok és a fogak egészségének megőrzésében. Ezenkívül, nélkülözhetetlen az élelmiszerekben található zsírokból és szénhidrátokból nyerhető energia átalakításához és szabályozásához.

Forrása: mandula, pisztácia, dió, aszalt sárgabarack, mazsola, aszalt szilva


Kalcium (Ca)

A kalcium, az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, amely erős csontokat és egészséges fogakat biztosít. Döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, néhány enzim működésében, valamint a véralvadás serkentésében.

Forrása: pisztácia, dió, aszalt sárgabarack, mazsola, aszalt szilva, földimogyoró, mandula, napraforgómag, vörösáfonya


Kálium (K)

A kálium fenntartja a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát, valamint biztosítja a szervezet izmainak és idegeinek zavartalan működését.

Forrása: pisztácia, mandula, dió, földimogyoró, aszalt meggy, aszalt szilva, mazsola, fenyőmag, napraforgómag, kókuszchips


Magnézium (Mg)

A magnézium nélkülözhetetlen az erős csontozat, illetve az egészséges fogazat felépítésében és megőrzésében. Ugyanakkor szükséges az izmok elernyedéséhez, valamint az egészséges idegi és szívműködéshez. Jótékony hatása továbbá, hogy csökkenti a koleszterin szintet és bizonyos összetételű vesekövek kialakulásának valószínűségét.

Forrása: aszalt szilva, mandula, kesudió, dió, mogyoró, kókuszchips, fenyőmag, pisztácia, napraforgómag


Réz (Cu)

A réz segíti a vas felszívódását a szervezetben. Továbbá fontos szerepet játszik több fehérje, például a növekedést és az idegek helyes működését szabályozó proteinek működésében.

Forrása: dió, napraforgómag, fenyőmag, földimogyoró, aszalt szilva


Vas (Fe)

A vas legfontosabb feladata az oxigén és a szén-dioxid szállítása a szervezetben. Nélkülözhetetlen továbbá a sejtek növekedésében, regenerációjában és a védekező rendszer működésében.

Forrása: földimogyoró, dió, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, pisztácia, napraforgómag, mandula, kókuszchips